Otitele la caini si pisici (sindromul inflamator otic)

Otitele reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme intalnite la caine in practica veterinara.
Aproximativ 20% din pacientii canini dezvolta de-a lungul vietii aceasta afectiune.
In functie de topografie, sindromul inflamator otic (otita), se clasifica in sindroame inflamatorii ale urechii externe, ale urechii medii si ale urechii interne. Din punct de vedere evolutiv ele pot fi acute sau cronice.

Cauze si factori predispozanti

otitele la caini si pisiciLa pui, otita externa este adesea cauzata de acarieni (raie) ai urechii. Acesti paraziti mici provoaca un prurit accentuat si modificari ale secretiei auriculare. La animalele adulte, cauza principala cea mai frecventa este sensibilitatea la diferenti alergeni din mediu sau din alimentatie. La cele varstnice, formatiunile neoplazice ( tumorale) pot provoca blocarea conductului auricular, complicandu-se adesea cu infectii secundare.

Alte cauze care pot provoca aparitia otitei la caini si pisici sunt reprezentate de: substante straine (samponul), medicamente inadecvate, apa intrata in conductul auditiv in timpul imbaierilor, un corp strain ( frecvent ariste in timpul verii din la iarba inalta ), curentii de aer la care animalul este expus atunci cand scoate capul pe geam in timpul unei plimari cu masina, tulburari de cheratinizare, boli autoimune, hipotiroidism. Toate acestea favorizeaza aparitia inflamatiei.

Printre factorii predispozanti se pot mentiona:

 • conformatia urechii: conduct auriculat ingustat (Shar-pei), par excesiv (Bichon, Shih-tzu), secretie abundenta de cerumen (Cocker), urechile lungi ce impiedica aerisirea conductului, pastrand in interior un mediu umed, favorabil proliferarii bacteriene.
 • leziuni ale conductului auricular determinate de tratamente indelungate.
 • bacteriile si fungii se cantoneaza la nivelul urechii cainilor si piusicilor odata ce au fost produse modificarile patologice, ingreunand procesul de vindecare al otitei.

Simptomatologie

 • zgarieturi la nivelul capului/ urechilor
 • scuturarea capului
 • secretii auriculare cu aspect si miros neplacut
 • inrosirea si inflamarea urechii

Datorita durerii, mai ales atunci cand urechea medie este afectata, animalele de companie pot suferi modificari de personalitate si comportament. Acestea incep sa evite mangaierile in zona capului, deschid gura cu dificultate in momentul hranirii. In plus, blocarea conductului auditiv provoaca perturbari ale auzului si le face mai putin receptive la proprietarii lor.

Diagnostic

otita caineO examinare otoscopica a urechii va permite medicului veterinar sa se uite in interiorul conductului auditiv. Acest lucru poate dezvalui obiecte, cum ar fi corpuri straine sau formatiuni neoplazice plus vizualizarea integritatii membranei timpanice.
Odata ce medicul veterinar a examinat animalul si urechile lui, alte teste de diagnostic pot fi recomandate:

 • recoltarea produsului paologic pe tampoane si examinarea acestuia la microscop pentru evidentierea acarienilor si a altor tipuri de paraziti.
 • examenul citologic pentru evidentierea modificarilor la nivel celular si prezenta fungilor sau a bacteriilor din interiorul conductului auditiv.
 • examenul bacteriologic cu antibiograma. Daca o infectie bacteriana este gasita, o cultura din urechea animalului poate fi necesara pentru a identifica tipul specific de bacterii prezente in urechea animalului si care antibiotic va fi cel mai eficient in distrugerea sau controlul bacteriilor.

Daca infectia de la nivelul urechii este considerata a fi secundara altor cauze, medicul veterinar va trebui sa identifice cauza primara. Acest lucru poate implica teste suplimentare:

 • teste de sange se pot face pentru excluderea anumitor boli endocrinologice, cum ar fi hipotiroidismul
 • diete alimentare pot fi recomandate daca se suspecteaza o alergie alimentara
 • deparazitarea externa pentru a fi siguri ca alergiile de purici nu joaca un rol in otitele animalului tau
 • testele alergice (fie prin teste cutanate sau teste de sange) pot fi recomandate daca atopia a fost diagnosticata
 • raclatul cutanat pentru a exclude boli cm ar fi demodicoza sau raia sarcoptica
 • culturi fungice pot fi, de asemenea, recomandate daca infectiile fungice sunt suspectate
 • examen radiologic, CT pentru evaluarea canalului auricular

Tratament

O otita netratata se poate complica adesea. Vindecarea otitei pleaca de la tratarea cauzelor primare si complicatiile aparute. Dupa ce medicul veterinar va determina cauza otitei, el va prescrie un tratament local sau/si general , in functie de stadiul sau natura bolii.

Orice durere trebuie inlaturata cu ajutorul calmantelor, orice corp strain trebuie inlaturat. Infectiile vor fi controlate cu ajutorul antibioticelor locale si sistemice.. Aplicarea tratamentului local trebuie efctuat dupa toaletarea si vizualizare atenta a urechii si a conductului auditiv.

O afectiune a urechii externe poate duce la disfunctionalitati ale urechii mijlocii sau interne. Acestea pot provoca pierderea echilibrului sau surditatea micului dumneavoastra prieten.

Sediul cabinetului veterinar non-stop Tazy Vet este pe str. Iosif Albu nr. 74, Bucuresti, sector 3 (zona Balta Alba / Titan, in spatele supermarketului Auchan, vedeti harta).