Microcipare, identificare si pasaport european

Identificarea (microciparea) și înregistrarea câinilor cu stăpân

Pe data de 15 martie 2014 au intrat în vigoare dispozițiile Ordinului 1/2014 al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, privind normele de identificare și înregistrare a câinilor cu stăpân.

microcipare caineÎn ordinul menționat sunt prevăzute obligativitatea proprietarilor de a-și identifica și înregistra câinii și modul de gestionare a Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân. De asemenea, prin actul normativ sunt stabilite modalitățile prin care se realizează identificarea individuală și înregistrarea fiecărui câine și a evenimentelor din viața acestuia, a proprietarului animalului, înregistrarea informațiilor veterinare și scoaterea din evidență în cazul morții.

Astfel, câinii cu stăpân vor putea circula pe teritoriul României doar însoțiți de proprietari și de carnetul de sănătate, care atestă identificarea și înregistrarea animalului în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, precum și acțiunile sanitar veterinare efectuate.

Sunt proprietar de câini. Ce trebuie să fac?

  • Am obligația să identific și să înregistrez animalul meu în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzare, donare cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestuia.
  • Dacă am un câine adult, cu vaccinul antirabic în termen (12 luni) marcat în carnetul de sănătate dar fără înregistrare în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, îl pot scoate în spațiul public până cel târziu 1 ianuarie 2015 sau până la data termen de re-vaccinare antirabică anuală.
  • De fiecare dată când îmi scot animalul la plimbare într-un spațiu public pe teritoriul României, am obligația să dețin asupra mea carnetul de sănătate al acestuia, care atestă efectuarea acțiunilor sanitar veterinare, precum și identificarea și înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân.
  • În cazul deplasărilor în străinătate, suplimentar față de carnetul de sănătate, trebuie să dețin asupra mea și pașaportul animalului. In plus, unele tări din Comunitatea Europeana si din afara ei cer determinarea titrului de anticorpi antirabici sau mentinerea in carantină intre 30 zile si 6 luni.
  • Am obligația de a notifica medicul veterinar, utilizator al Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân, în termen de 7 zile, evenimente referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație, deces.
  • În cazul vânzării sau donării câinelui, atât fostul, cât și noul deținător al câinelui, au obligația să solicite utilizatorilor Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân să modifice în acest registru schimbarea datelor proprietarului și noua adresă.
  • La găsirea unui câine pierdut, persoanele care l-au găsit au obligația de a anunța, după caz și/sau proximitate, cea mai apropiată secție de poliție sau serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân înființat la nivelul unității administrativ-teritoriale pe a cărei rază teritorială a fost găsit câinele.
  • Microciparea reprezintă una dintre condițiile obligatorii pentru a putea călători în străinătate impreună cu animalul dumneavostră, insă este utilă și în cazul în care animalul de companie se pierde (microciparea oferind o șansă suplimentară găsirii animalului dumneavoastră).

Microciparea este un procedeu permanent și neinvaziv de implantare subcutanată a unui microcip, în regiunea dorsală interscapulară a animalului dumneavoastră de companie. Microcipul este un dispozitiv de dimensiunea unui bob de orez, nu este toxic și nu afectează sănătatea animalului. Acesta conține un cod unic ce va fi stocat în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân împreună cu datele de contact ale proprietarului.

Ce fac dacă am deja câinele microcipat?

Câinii identificaţi înainte de data intrării în vigoare a acestui act normativ cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785 vor fi identificaţi. Dacă microcipul anterior poate fi citit, acesta rămăne valabil, indiferent de cod și de locul identificării (România sau alt stat).

Proprietarul își va da consimțământul privind prelucrarea datelor personale (potrivit Legii 677/2001), iar medicul veterinar va verifica datele de identificare a proprietarului in actul de identitate.

Se va elibera un nou carnet de sănătate pentru animalul de companie, cu o serie și cod unic care vor fi menționate în baza de date.

Ce fac dacă nu am câinele microcipat sau dacă microcipul nu corespunde standardelor?

Dacă animalul nu are microcip sau dacă microcipul nu corespunde standardelor se implementează unul având caracteristicile conform Ordinul ANSVSA 1/2014, se verifică codul și se înregistrează în baza de date.

Proprietarul își va da consimțământul privind prelucrarea datelor personale (potrivit Legii 677/2001), iar medicul veterinar va verifica datele de identificare a proprietarului in actul de identitate.

Se va elibera un nou carnet de sănătate cu o serie și cod unic care vor fi menționate în baza de date.

Dacă proprietarul dorește pașaport pentru animalul său de companie, se completează și acesta.

Informații importante

Atâta timp cât un câine nu este microcipat și înregistrat în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, el nu poate fi vaccinat antirabic. Pe teritoriul României este obligatorie vaccinarea antirabica a tuturor câinilor și pisicilor!

Foarte important este faptul că, în conformitate cu noua legislație, nu veti putea ieși cu animalul în spații publice decât dacă acesta este microcipat, înregistrat și vaccinat antirabic.

Până pe data de 1 ianuarie 2015 toți câinii din rasa comună sau metişii necesită sterilizare, cu excepţia celor pentru care medicul veterinar afirmă responsabil că sterilizarea e contraindicată (implică un grad mare de risc). Apartenența la o rasă se demonstrează prin adeverinţă de la Asociaţia Chinologică sau prin pedigree.

Persoanele care achiziționeză câini din petshop-uri, canise sau expoziții, au obligația de a notifica medicul veterinar, identificator și utilizator al Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân, în termen de 7 zile, în vederea înregistrării noului proprietar în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân.

Pentru a menține la zi informațiile din Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, acestea trebuiesc actualizate corespunzător. Evenimentele uzuale ce se petrec în viața animalului dumneavoastră (deparaziatare, vaccinare, montă, fătare etc) vor trebui înregistrate obligatoriu.

Cabinetul veterinar Tazy Vet este înregistrat la CMVR drept cabinet veterinar autorizat să opereze în Registrul Național RomPetID.

Microciparea în sine durează foarte puțin, dar aceasta este urmată de o parte mai complexă – înregistrarea animalului în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân. Pentru această înregistrare vom avea nevoie de datele personale ale proprietarului (buletin de identitate) și ale animalului de companie (carnet de sănătate, pașaport). Noi, în calitate de medici veterinari ai animalului tău, vom trece în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân istoricul lui medical, operatiune care poate să dureze până la 15-20 de minute.

Sediul cabinetului veterinar non-stop Tazy Vet este pe str. Iosif Albu nr. 74, Bucuresti, sector 3 (zona Balta Alba / Titan, in spatele supermarketului Auchan, vedeti harta).