Babesioza

Ce este babesioza?

Babesioza face parte din grupul hemosporidiozelor (piroplasmozelor) – produse de protozoare din subclasa Piroplasma, ordinul Piroplasmida – boli ce afectează în principal elementele figurate sanguine sau limfoide.

Babesioza tratamentEste o boală distribuită pe întreg globul, având o evoluție, teoretic, cu caracter sezonier. Incidența îmbolnăvirilor crescând din luna aprilie-mai atunci când activitatea căpușelor este maximă și durează până toamna când acestea ating un nou apogeu. În ultimii ani însă, există cazuri diagnosticate pe tot parcursul anului.

Babesioza este o boală parazitară foarte gravă ce afectează diferite specii de mamifere (inclusiv omul), produsă de un parazit unicelular transmis prin intermediul căpușelor, acestea reprezentând gazdele definitive și rezervorul de babesii în natură.

Contaminarea animalelor se realizează transcutanat, în timpul hrănirii căpușelor infestate, care odata cu saliva, inoculează sporozoiții. Paraziții inoculați trec din plasmă pe suprafața eritrocitelor apoi în interiorul acestora unde se hranesc, se multiplică și le distrug trecând apoi mai departe la alte hematii. Transmiterea babesiilor se mai poate realiza și prin hemotransfuzie sau transplancentar (rar).

capusa-babesiozaDupă pătrunderea în hematii, consecutiv proceselor de nutriție și multiplicare a babesiilor, rezultă toxine metabolice, paraziți morți și hematii distruse. Prin distrugerea hematiilor numărul acestora scade drastic, producându-se astfel anemia. Anemia poate persista și în convalescență, ca urmare a formării anticorpilor antieritrocitari și a complexelor imune, cu liza hematiilor provocate de complement. Complexele imune pot produce hipersensibilitate (tip III) și glomerulonefrite.

Semnele clinice apar la aproximativ 7-10-14 zile, de la inocularea parazitului.
Caracteristică babesiozelor fiind tetrada clinică (febră, anemie, icter, hemoglobinurie). Animalele prezintă apatie, lipsa poftei de mâncare, febră, paloarea mucoaselor (anemie) sau îngălbenirea acestora (icter), urina de culoare închisă spre brună (hemoglobinurie). Rar pot apărea tulburări respiratorii, nervoase (ataxie, paraplegie) sau gastro-intestinale (vomă, diaree, constipație).
Deși semnele clinice conduc adesea medicul veterinar către suspiciunea de babesioză, diagnosticul trebuie întotdeauna confirmat prin examenul microscopic (frotiuri din sângele periferic) prin care se pot evidenția paraziții intracelulari, cu aspect caracteristic.

Este foarte important de reținut faptul că, în stadii de debut ale bolii (în primele zile) examenul microscopic poate fi fals negativ sau neconcludent. Totuși un tratament specific nu poate fi început decât după confirmarea microscopică a parazitului. În astfel de situații, pacientul trebuie monitorizat de către medicul veterinar, iar examenul microscopic și analizele hematologice să fie repetate în funcție de starea generală a pacientului.

babesiozaPentru aprecierea evoluției și gravității bolii, se recomandă efectuarea unei hemoleucograme ce ne poate oferiiindicii importante legate de starea de anemie a pacientului, examenul biochimic sanguin pentru aprecierea stării funcționale a organelor interne (ficat, rinichi) și ecografia abdominală, unde se vor evidenția dimensiunile crescute ale splinei (splenomegalie).

Diagnosticul se poate complica uneori datorită faptului că unii pacienți infectați cu babesie pot fi infectați și cu alte boli transmise de căpușe, cum ar fi: Erlichia, Hemobartonella, boala Lyme, Anaplasma.

Prognosticul este rezervat sau grav, în formele acute, mai ales la animalele în vârstă sau cu o imunitate scăzută și favorabil la animalele tinere cu o stare bună de întreținere.

Tratamentul constă în instituirea unei medicații specifice, asociată cu tratament adjuvant (de susținere) în condițiile unui regim igieno-dietetic, menținut în perioada de convalescență.
Tratamentul specific la câine se face cu: Imidocarb (Imizol), sol. 12%, 6 mg/kg, inj. SC. Cel din urmă fiind de elecție. De asemenea se pot folosi și antibiotice in functie de starea clinică a animalului.
Unele animale, aflate în stadii avansate de anemie, pot necesita hemotransfuzii.
Eficacitatea terapeutică depinde de momentul intervenției, întârzierea tratamentului diminuând procesul vindecărilor . Subliniem : cu cat animalul este depistat mai repede are sanse mari la vindecare, atentie babesioza poate fi mortal a fie prin anemie fie prin insuficienta renala .Pacientii batrani au riscul cel mai mare la complicatii si este vital pentru ei sa fie rapid diagnosticati asa ca la primul simptom ca ceva ne este in regula prezentativa la cabinetul veterinar.

Profilaxia acestei boli se realizează prin combaterea căpușelor (dezinsecția curților cu iarbă), evitarea locurilor cu iarbă multă și aplicarea pe pielea animalelor a substanțelor antiparazitare externe și repelente (care previn infestarea animalelor cu căpușe) la intervalul de timp menționat pe prospectul produsului. Există și zgărzi antiparazitare, cele de bună calitate fiind eficiente chiar 4-5 luni(acestea nu acționează chiar din prima zi de când sunt folosite). Noi vă recomandăm combinarea acestor două tipuri de produse. O zgardă de bună calitate impreună cu aplicarea antiparazitarelor spot-on la un interval de 3-4 saptămâni vă poate salva micul prieten de această boală nemiloasă.

Recomandarea noastra este ca aunci cand in prima zi de ianuarie, februarie sau martie temperatura din mediu ajunge la 9 grade Celsius sa se aplice o pipeta cu o solutie de deparazitare externa si apoi la 3-4 saptamani sa se3 tot repete procedura trece toamna si vine iarna cu adevarat iar temperaturile nu mai trec de 5-6 grade.
Mai exista situatii vara cand vreti sa va duceti la iarba verde cu cainele si are pipeta sau zgarda pusa dar mergeti in vegetatie cu risc mare de capuse folositi un spray repelent pe care sa l pulverizati mai ales pe membre ,torace si abdomen inainte de a pleca in excursie .

Important de reținut este faptul că nu toate tipurile de căpușe pot transmite babesioză, pe de altă parte o singură căpușă infectată și care stă atașată de animalul de companie 24-48 de ore poate transmite boala!

Pentru ca este mai bine sa previi decat sa tratezi, medicii de la cabinetul veterinar Tazy Vet va pot furniza informatii valoroase despre cum sa cresteti in mod sanatos un animal, astfel incat cu medicii sa va vedeti doar o data pe an, la vaccinarea anuala.

Sediul cabinetului veterinar non-stop Tazy Vet este pe str. Iosif Albu nr. 74, Bucuresti, sector 3 (zona Balta Alba / Titan, in spatele supermarketului Auchan, vedeti harta).